FMN Podcast

#19 - Onderwijs en COVID-19: Wat leren we? Terug naar normaal, terug naar school!

April 13, 2021 Hans Topée - FMN Season 1 Episode 19
FMN Podcast
#19 - Onderwijs en COVID-19: Wat leren we? Terug naar normaal, terug naar school!
Show Notes

In deze aflevering van de FMN Podcast zoomen we in op het facilitaire onderwijs in tijden van Corona. Hoe hebben zij de Pre-, en de In-COVID periode ervaren, en hoe komt straks tijdens de (hopelijk) Post-COVID periode alles weer in ‘echte’ verbinding met elkaar?

Een wereld waarbij student, docent en gebouw aan de ene kant van elkaar vervreemden, maar waarbij de digitale mogelijkheden ook handige ‘afstands’ hulpmiddelen kunnen zijn. De kant van opdrachtgevers en aanbieders moet nog in gaan zien dat de markt van FM’ers krap gaat worden en waarbij meer samenwerken efficiëntie kan opleveren naast het noodzakelijk onderscheidend vermogen. Verbinding is daarbij een noodzakelijk iets en het toverbegrip lijkt te zijn; ‘terug naar normaal, terug naar school’…!

Gastheer Hans Topée gaat in gesprek met Hester van Sprang (Hoofddocent en onderzoeker Saxion), Rachel Kuilenburg (Hoofddocent de Haagse Hogeschool), Tanja Zuijderwijk (Hoofddocent Hogeschool Rotterdam) en Richard Verboeket (Opleidingsmanager Zuyd Hogeschool).

Nadere informatie over de deelnemers:
Hester van Sprang | [email protected]
Hester is hoofddocent en onderzoeker bij Hogeschool Saxion. Zij geeft les aan de master Facility & Real Estate Management, doet voor het Lectoraat Hospitality onderzoek naar de relatie tussen de beleving van gastvrijheid en veiligheid en begeleidt afstudeerders van de bachelor FM-opleiding. Daarnaast werkt ze als adviseur voor MeerWaarde Huisvestingsadvies en is de coauteur van het Basisboek Facility Management.

Rachel Kuilenburg | [email protected]
Rachel werkt sinds 2003 als hogeschooldocent bij de opleiding Facility Management van De Haagse Hogeschool. Tevens is zij verbonden als docentonderzoeker bij het lectoraat Facility management van Mark Mobach en het lectoraat Circular Business van Kim Poldner. Sinds 2020 verricht Rachel onderzoek naar circulaire bedrijfsvoering in samenspraak met Dienst Justitiële Inrichtingen en FM Haaglanden. Hierbij is de ambitie om nieuwe kennis maar bovenal praktische handvaten voor duurzame bedrijfsvoering te ontwikkelen voor het facilitaire werkveld en te vertalen naar nieuwe onderwijsconcepten.

Tanja Zuijderwijk | [email protected]
Tanja is hoofddocent bij de Hogeschool Rotterdam en al 15 jaar werkzaam in het HBO onderwijs. Is helemaal gek van het vakgebied FM en ook daartoe opgeleid in het Haagse. Dat heette vroeger Toegepaste Huishoud Wetenschappen. Blij dat het nu Facility Management heet. Alhoewel deze term ook nog wel uitleg behoeft … 

Ik verbind onze opleiding op een actieve manier met het werkveld en doe er ook veel moeite voor om dit netwerk actief en betrokken te houden. Onderwijs maak je samen en dat maakt het dynamisch en toekomstbestendig.

Richard Verboeket | [email protected]
Richard is opleidingsmanager academie voor Facility Management Zuyd Hogeschool. Nu al weer negen jaar geleden is hij bij Zuyd opleiding FM gestart als docent en later als docent/onderzoeker bij het lectoraat FM. Momenteel geeft hij nog deels les en sinds twee jaar mag hij samen met collega Roel Hamers leiding geven aan de academie waar ze met ca. 50 collega’s ruim 750 studenten opleiden. De academie kent een tweejarige Associate degree FM, een bachelor FM  en een master FREM (Facility Management and Real Estate).